Pszenne bułki z dynią i ziarnami - KUKBUK
bulki dynia kukbuk

Pszenne bułki z dynią i ziarnami

12 sztuk

W misce mieszamy mąkę, drożdże i sól. W niewielkim rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy miód, mleko oraz wodę i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do mąki, wbijamy jajko, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aby było miękkie, elastyczne i gładkie (około 15 minut). Dodajemy starty miąższ dyni oraz ziarna i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie ciasto przebijamy pięścią i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka formujemy dobrze naciągnięte bułki i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułki ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną, aż podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Każdą bułkę smarujemy dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy nasionami chia. Pieczemy przez około 20 minut, aż bułki będą rumiane. Po upieczeniu studzimy.

 

Więcej przepisów Eweliny Majdak.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: