Pstrąg z maślanką i marzanką wonną - KUKBUK
kukbuk cisowianka pstrag

Pstrąg z maślanką i marzanką wonną

Ryba ze sklepu, ale dodatki prosto z lasu i łąki!

Rybę obieramy z ości. Zasypujemy solą i cukrem, posypujemy posiekanym koprem. Odstawiamy na noc do lodówki. W termomiksie miksujemy zebraną w lesie marzankę wonną i olej z pestek winogron. Podgrzewamy do 80 stopni, filtrujemy przez sitko z gazą i odstawiamy do lodówki na noc.

Łodygi kopru obieramy z listków, układamy w słoiku. Zalewamy gorącą zalewą octową (woda, cukier i ocet w proporcjach 3:1:1). Zakręcamy i odstawiamy słoik odwrócony dnem do góry.

Następnego dnia filety pstrąga przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę kroimy w cienkie plastry. Olej z marzanki mieszamy z maślanką, kawiorem z pstrąga, doprawiamy solą i pieprzem oraz marynowanymi łodygami kopru.

Olej z marzanki wymieszany z maślanką i kawiorem wylewamy na spód talerza lub miski. Układamy na tym plastry pstrąga, dekorujemy ziołami, kwiatami i grzybami polnymi (nasturcją, gwiazdnicą, czarką szkarłatną, szczawikiem zajęczym, kwiatami maciejki, rukwią wodną i pędami dzikiego chmielu).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: