Przysmak z muli i kurczaka - KUKBUK
mule kurczak kukbuk

Przysmak z muli i kurczaka

4 porcje

Niezwykły przysmak z muli i kurczaka.

Wszystkie składniki na flan miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do nasmarowanych masłem kokilek (o średnicy 6 cm) i gotujemy bez przykrycia w kąpieli wodnej o temperaturze 110 stopni przez 65 minut.

Kawałki kurczaka płuczemy, suszymy, solimy i odstawiamy na 24 h. Ponownie osuszamy dociskając papierowym ręcznikiem, przekładamy do garnka, zalewamy olejem i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok. 2 godziny. Odcedzamy, przesmażamy jeszcze chwilę na patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Przed podaniem przekładamy flany kalafiorowe z kokilek na talerze, a dokoła układamy kawałki kurczaka, mule i plastry buraków. Dekorujemy pieprzem i natką kopru włoskiego.

*„Ostrygi” z kurczaka to małe, bardzo delikatne kawałki ciemnego mięsa, stanowiące część udek. Znajdują się od tuż na styku udka z dolną częścią kręgosłupa. Kształtem przypominają ostrygi – są małe i owalne – stąd ich nazwa.

 

Zdjęcia i przepis: Materiały prasowe Samsung

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: