Przepis na ukraińską zupę: solanka - KUKBUK
solanka kukbuk

Przepis na ukraińską zupę: solanka

5 porcji

Wołowinę wkładamy do zimnej wody, wrzucamy obraną cebulę i przyprawy. Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu (w trakcie gotowania ściągamy szumowiny).

 

Po tym czasie do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę salami i gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę i marchew startą na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cukrem i koncentratem pomidorowym. Dusimy chwilę i przekładamy do wywaru. Na patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Przesmażamy na złoto, po czym dokładamy do garnka razem ze startymi ogórkami kiszonymi i z wodą z kiszenia. Na koniec dorzucamy oliwki i kapary. Gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z plastrami cytryny i natką pietruszki.

 

PS

Moim zdaniem najlepiej zrobić solankę rano i dać jej odpocząć. Podgrzana smakuje najlepiej. Nawet jeśli nie ma się kaca!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: