Przepis na szybki obiad: włoska caponata - KUKBUK
caponata kukbuk

Przepis na szybki obiad: włoska caponata

4 porcje

Jesienna caponata

Dynię kroimy w cienkie półplasterki razem ze skórą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, obsypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20 minut. Dynia będzie mięknąć, a nie rozpadać się, trzeba zatem sprawdzać, czy jest już gotowa.

Bakłażan kroimy w grubą, 4-centymetrową kostkę, lekko solimy i odkładamy na sitko. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki nad sitkiem, by zachować sok, a pozbyć się pestek, następnie drobno kroimy.

Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, czosnek i seler naciowy pocięte w cienkie plasterki. Odrobinę solimy. Smażymy, mieszając, maksymalnie 10 minut, aby całość nabrała brązowego koloru i słodyczy. Dokładamy pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę oraz pomidory wraz z sokiem. Dusimy, aż powstanie gęsty sos.

Przelewamy go do miski, myjemy patelnię i na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy osuszony bakłażan na złoto. Potrzebuje przestrzeni, aby się nie zdusił. Po usmażeniu możemy lekko go odtłuścić na papierowym ręczniku.

Przekładamy do dużej miski, dodajemy kawałki dyni, sos pomidorowy, kilka oliwek, posiekane zioła (według uznania), listki selera naciowego i pestki dyni. Bardzo delikatnie mieszamy z sosem kaparowym, który przygotowujemy, najpierw mieszając ze sobą sok, miód i ocet, a potem dodając sól, oliwę i pozostałe składniki.

Dynię w trakcie prażenia obsypcie dodatkowo kuminem, skropcie odrobiną oliwy, doprawcie cukrem i solą. Caponata nabierze charakteru. Jemy lekko ciepłą lub pozwalamy zupełnie wystygnąć.

Autor i zdjęcia: ilustracje prasowe

© KUKBUK 2017