Ragù w stylu bolońskim - KUKBUK
ragout sos bolonski kukbuk tomek na tropie

Ragù w stylu bolońskim

3 - 4 porcje

Rozgrzewamy mocno spory garnek lub patelnię i smażymy mięso na oliwie (początkowo dynamicznie mieszamy), aż będzie głęboko brązowe. Dodajemy posiekane warzywa i pancettę lub boczek (oraz ewentualnie anyż gwiazdkowy i 3 fileciki anchois). Smażymy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wino i całkowicie odparowujemy (można pochylić się nad oparami). Wlewamy bulion lub wodę (z rozpuszczoną żelatyną, jeśli chcemy) oraz mleko. Solimy, doprawiamy pieprzem. Gotujemy na kuchence lub w piekarniku (około 140 stopni) przynajmniej 2 godziny (można nawet gotować przez całą noc), w razie potrzeby dolewamy wody. Sprawdzamy, czy jest dobrze doprawione, i jeśli to konieczne, solimy. Wykańczamy dowolnie: serem, masłem, natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z makaronem.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

ragout sos bolonski kukbuk tomek na tropie
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: