Przepis na proste ciasto do pizzy - KUKBUK
pizza prosta kukbuk tomek na tropie

Przepis na proste ciasto do pizzy

6 placków

Użyłem przepisu Joego Heffernana z Independent Pizzeria w Seattle, który ponoć robi najlepszą pizzę w mieście.

Zmieszałem dokładnie mąkę z solą, wlałem wodę (w temperaturze pokojowej) połączoną z drożdżami i całość wyrabiałem przez mniej więcej 8 minut w robocie kuchennym wyposażonym w hak do ciasta. Potem przykryłem miskę i odstawiłem ciasto na 4 godziny (można pozostawić nawet na 8 godzin) do wyrośnięcia w temperaturze 20 stopni. Po tym czasie podzieliłem ciasto na 6 w miarę równych kulek, które po posmarowaniu oliwą włożyłem na noc do lodówki (pod przykryciem). Ciasto trzeba wyjąć z lodówki co najmniej 20 minut przed formowaniem pizzy – nie będzie wtedy tak elastyczne i łatwiej będzie je rozciągać.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017