Przepis na spaghetti alla carbonara - KUKBUK
kukbuk na tropie carbonara ser talerz

Przepis na spaghetti alla carbonara

4 porcje

Carbonara tylko bez śmietany! Sprawdźcie przepis na klasyczny włoski comfort food.

Gotujemy makaron do stopnia al dente w osolonej wodzie. Pancettę (guanciale lub lekko wędzony boczek) kroimy w drobną kostkę i podgrzewamy z pieprzem na oliwie, aż będzie złota. Żółtka mieszamy z całymi jajkami oraz ¾ drobno startego sera. Gotowy makaron odcedzamy; zachowujemy wodę. Obtaczamy go w tłuszczu ze smażenia i przekładamy do miski. Wlewamy wodę z gotowania do mieszaniny jajek i sera, po czym mieszamy z makaronem w misce ustawionej nad parującą wodą, aż do lekkiego zgęstnienia. Konsystencję kontrolujemy, dolewając wody z gotowania makaronu. Podajemy w gorących naczyniach posypane resztą sera.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: