Przepis na ślimaczki cynamonowe - KUKBUK
kukbuk buleczki cynamonowe 6

Przepis na ślimaczki cynamonowe

12 sztuk

Słodkie cynamonowe ślimaki to klasyczne skandynawskie śniadanie. Spróbujcie ich raz, a żaden zimowy weekend się już bez nich nie obejdzie.

Mieszamy wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, i dokładnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 minut, aż przestanie się nadmiernie lepić. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy do uzyskania gładkiej, elastycznej i zwięzłej masy. Przekładamy do wysmarowanej odrobiną tłuszczu miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto przyciskamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy je na grubość 15-20 milimetrów, starając się utworzyć prostokąt o stosunku boków 3:4. Smarujemy go roztopionym masłem, posypujemy mieszanką brązowego cukru i cynamonu i lekko przyciskamy nadzienie, by przywarło do ciasta. Zwijamy w długi rulon, który kroimy na 12 części. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i przykrywamy posmarowaną tłuszczem folią. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny – bułeczki powinny podwoić objętość. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem (lub w 250 stopniach bez termoobiegu) około 8 minut – gdyby wierzch szybko brązowiał, zmniejszamy temperaturę.

Przygotowujemy lukier. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy serek i dalej miksujemy. Stopniowo wlewamy mleko – do uzyskania pożądanej konsystencji polewy. Pokrywamy nią jeszcze ciepłe bułeczki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: