Przepis na prostą tartę Tatin - KUKBUK
kukbuk tarta tatin tomek na tropie

Przepis na prostą tartę Tatin

6 porcji

Klasyczny francuski deser dla miłośników jabłek i karmelu.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, masło i wodę chłodzimy. Część mąki (⅔) miksujemy dokładnie z pokrojonym w kostkę masłem za pomocą robota kuchennego, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy resztę mąki i sól i jeszcze krótko mieszamy. Przekładamy do miski, wlewamy wodę i mieszamy za pomocą szpatułki. Formujemy z ciasta gruby placek, zawijamy go w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę. Podgrzewamy aż do uzyskania brązowego karmelu. Wrzucamy masło i mieszamy. Na karmelu układamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym ciastem, które dociskamy do brzegów patelni. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w 200-220 stopniach około 25 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy patelnię talerzem, po czym szybkim ruchem odwracamy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: