Przepis na pad thai z krewetkami - KUKBUK
kukbuk pad thai krewetki tomek na tropie

Przepis na pad thai z krewetkami

2 porcje

Kultowe danie kuchni tajskiej do zrobienia w domowym zaciszu.

Jeśli mamy tamaryndowiec z pestkami, to namaczamy go w gorącej wodzie i rozdrabniamy widelcem, po czym przecieramy przez sito. Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki sosu do uzyskania słodko-kwaśno-słonego, zrównoważonego smaku, w razie potrzeby dodając nieco więcej któregoś ze składników. Siekamy szalotkę, rozdrabniamy orzeszki, kroimy zieloną cebulkę. Rozbijamy jajka w misce, dodajemy szczyptę soli. Smażymy na rozgrzanym oleju jak omlet, odkładamy na talerz. Krewetki obieramy, nacinamy grzbiet i usuwamy z nich jelito. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smażymy na odrobinie mocno rozgrzanego oleju i odkładamy na talerz. Posiekaną szalotkę smażymy na oleju, wlewamy część sosu, dodajemy odsączony makaron i podgrzewamy, aż będzie prawie miękki, w razie potrzeby wlewając nieco wody. Dodajemy jajko, krewetki, zieloną cebulkę, kiełki, ⅓ orzeszków i podgrzewamy. Smakujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu. Podajemy posypane resztą orzeszków z cząstką cytryny lub limonki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: