Przepis na najprostszego pieczonego kurczaka - KUKBUK

Przepis na najprostszego pieczonego kurczaka

Złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze. W sam raz na niedzielny obiad!

Sporządzamy solankę. Do zimnej wody wsypujemy sól – 60 gramów na 1 litr – i zanurzamy w niej kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni (z termoobiegiem). Kurczaka (jeśli mamy chęć, możemy nadziać go tymiankiem i cytryną) umieszczamy na kratce ustawionej nad blachą z odrobiną wody. Pieczemy około 100 minut, do uzyskania temperatury 65 stopni wewnątrz uda. Wyjmujemy kurczaka i rozgrzewamy piekarnik do maksimum. Wkładamy ptaka z powrotem do piekarnika (na kratce ustawionej nad blachą z wodą) i pieczemy, aż będzie złocisty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: