Przepis na najprostszą sałatkę chlebową, czyli panzanellę - KUKBUK
kukbuk na tropie panzanella

Przepis na najprostszą sałatkę chlebową, czyli panzanellę

4 porcje

Sycąca sałatka dla tych, którzy pieczywo i pomidory kochają równie mocno.

Bagietkę kroimy w kostkę i jeśli nie jest całkowicie sucha, dosuszamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do durszlaka ustawionego nad miską i solimy. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki. W naczyniu mieszamy ocet z solą, pieprzem i musztardą. Ciągle mieszając rózgą, wlewamy oliwę i wodę z pomidorów. W misce łączymy pieczywo z pomidorami i szalotką i dodajemy tyle dressingu, żeby pieczywo nieco nasiąkło, ale zachowało częściowo chrupkość. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bazylią i płatkami sera.

Przepis: Tomek Zielke

© KUKBUK 2017