Przepis na klasyczną zapiekankę - KUKBUK
kukbuk zapieksy zapiekanki

Przepis na klasyczną zapiekankę

4 porcje

Klasyczna „zapieksa” to tylko zapieczony ser i dodatki na bułce. Tylko i aż!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego foremkę z passatą. Odparowujemy do uzyskania gęstej konsystencji – co jakiś czas mieszamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni z dodatkiem soli, pieprzu i masła – na początku grzyby puszczą wodę, ale później będą się ładnie rumienić. Cebulę kroimy w kostkę lub paski i smażymy na maśle, doprawiamy odrobiną soli. Ser ścieramy na grubej tarce. Do gorącego piekarnika wstawiamy foremkę z gorącą wodą, ale to opcjonalne – ma zapewnić niewielki dodatek pary, pomagający rozpuścić ser i zapobiec przesuszeniu się pieczywa. Kromki podsmażamy na maśle z jednej strony, a potem – z tej samej strony – smarujemy zredukowaną passatą pomidorową. Posypujemy serem, nakładamy pieczarki i cebulę. Układamy na kratce i pieczemy do rozpuszczenia się sera, ale niezbyt długo, około 5 minut. Podajemy z korniszonami, nachos i odrobiną majonezu z keczupem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: