Przepis na kanapkę z szarpaną wieprzowiną i sałatką coleslaw - KUKBUK
kukbuk tomek na tropie pulled pork

Przepis na kanapkę z szarpaną wieprzowiną i sałatką coleslaw

10 porcji

Składniki sosów łączymy ze sobą. Wszystkie przyprawy do mięsa mielimy lub ubijamy w moździerzu i mieszamy. Posypujemy nimi łopatkę wieprzową. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 125 stopni i pieczemy 5-6 godzin (możemy zwiększyć temperaturę do 150 stopni i piec krócej, mniej więcej 3½ godziny). Co jakiś czas smarujemy je sosem numer 2 i sprawdzamy miękkość mięsa – to niezbędne, bo każdy piekarnik zachowuje się inaczej i trudno podać uniwersalne temperatury i czasy pieczenia. Kiedy mięso się rozpada, jest gotowe. Jeśli nie wytworzyła się ciemna skorupka, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy, aż osiągnie pożądany kolor. Odstawiamy mięso do lekkiego przestygnięcia.

 

Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sałatkę. Kapustę szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i cukru i odstawiamy, by zmiękła. Tak samo robimy z cebulą. Rodzynki namaczamy w wodzie. Po 30-60 minutach odsączamy je, a z cebuli i kapusty odcedzamy soki, które z nich wyciekły. Jabłka kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce, polewamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed podaniem łączymy z majonezem i doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i octem.

 

Składamy kanapki. Pieczywo podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Wieprzowinę rozdzielamy dwoma widelcami lub rękoma, polewamy wybranym sosem i ostatecznie doprawiamy (solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami). Na pieczywo nakładamy sałatkę, wieprzowinę i podajemy.

 

Zdjęcia: Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: