Przepis na humus - KUKBUK
humus jak zrobic kukbuk tomek na tropie

Przepis na humus

4 porcje

(duża miska na imprezę, można podzielić na pół)

Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy 2 gramy sody i odstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody, sól i ewentualnie dodatki w postaci włoszczyzny i przypraw. Gotujemy do absolutnej miękkości. Odcedzamy, zachowując płyn. Blendujemy na gorąco (można dodać ugotowaną włoszczyznę), dolewając wywaru z gotowania. Doprawiamy tahiną, cytryną z czosnkiem i w razie potrzeby solą. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło. Możemy polać oliwą, posypać kminem i dowolnymi orzeszkami albo ziarenkami ciecierzycy.

Piszcie do mnie na adres tomasz.zielke@kukbuk.com.pl, jeśli macie uwagi, sugestie lub pomysły, czym mógłbym zająć się w kolejnych odcinkach.

Wasz Tomek

Zdjęcia: Kasia Stadejek

Grafika: Magda Pilaczyńska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: