Przepis na horchatę - KUKBUK
zdrowe soki domowe kukbuk

Przepis na horchatę

4 szklanki

Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1-2 minuty. Odlewamy wodę i obieramy je ze skórki. Następnie osuszamy i delikatnie prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Ryż mielimy na proszek w młynku do kawy. Podgrzewamy pół litra wody (ma być gorąca, ale nie wrząca), zalewamy nią uprażone migdały, zmielony ryż, połamany cynamon i zostawiamy na noc.

Następnego dnia całość dokładnie miksujemy (łącznie z cynamonem, który przez noc zmięknie). Gdy uzyskamy gładką masę, przelewamy ją przez gęste sitko lub przeciskamy przez gazę. Dodajemy resztę wody. Cukier delikatnie podgrzewamy z niewielką ilością wody do jego rozpuszczenia i dodajemy do płynu.

Horchatę podajemy schłodzoną z kostkami lodu.

 

Przepis i zdjęcia: Olga Suszczewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: