Przepis na gęsie uda confit - KUKBUK
tomek na tropie ges z kapusta

Przepis na gęsie uda confit

4 porcje

Doskonałe gęsie udka - nie tylko na Świętego Marcina

Uda posypujemy solą, dodajemy tymianek, liście laurowe, zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin (do 24 godzin). Po tym czasie układamy uda jak najciaśniej w formie do pieczenia, zalewamy roztopionym tłuszczem  (lub olejem) i wkładamy do rozgrzanego do 90-100 stopni piekarnika na mniej więcej 3 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzamy bambusowym patyczkiem, czy mięso jest miękkie. Uda można przechowywać w lodówce, przykryte tłuszczem, przez długi czas. Przed podaniem wyjmujemy mięso z tłuszczu i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: