Przepis na frytki w trzech krokach - KUKBUK
frytki-23

Przepis na frytki w trzech krokach

4 porcje

Złociste, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz - przepis na frytki idealne

Ziemniaki obieramy, kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry, a te tniemy w szerokie na centymetr frytki. Gotujemy je w posolonej wodzie (1 łyżka na litr) do miękkości, około 10 minut. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy na płaskiej powierzchni. Wykładamy na kratkę, suszymy suszarką do włosów przez 5-10 minut, do utworzenia suchej, skórzastej otoczki. Rozgrzewamy olej do 180 stopni (jego temperatura spadnie po włożeniu ziemniaków) i smażymy frytki przez 2-3 minuty w temperaturze 150-160 stopni, aż ich powierzchnia zrobi się sztywna. Jeśli zachodzi taka potrzeba, smażymy frytki partiami. Wyjmujemy, odsączamy z tłuszczu i studzimy. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do 200-210 stopni, i smażymy frytki w temperaturze około 190 stopni do uzyskania złotego koloru i odpowiedniego stopnia wysuszenia – jeśli bąbelki będą się z nich wydobywać powoli, znaczy to, że są już gotowe. Odsączamy z tłuszczu i podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: