Przepis na chlebki pita - KUKBUK
kukbuk chlebek pita

Przepis na chlebki pita

6 porcji

Chlebowe kieszonki, które pomieszczą humus, falafel i wszystkie warzywa, jakie lubicie.

Wszystkie składniki prócz oliwy łączymy w misce. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 8-10 minut, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto zbytnio się klei, dodajemy nieco mąki (nie za dużo). Formujemy kulę, smarujemy ją odrobiną oliwy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple na 60-90 minut. Na chwilę przed końcem fermentacji ciasta rozgrzewamy piekarnik najmocniej, jak się da, najlepiej z włączoną funkcją grilla. Z wyrośniętego ciasta wyciskamy gaz, dzielimy na małe kulki i rozwałkowujemy na placki o grubości 5-10 milimetrów. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie kładziemy tyle pit, ile się da, na rozgrzanym kamieniu lub grubej blasze i pieczemy około 3 minut. W trakcie pieczenia nie przewracamy. Alternatywnie można piec pity w piekarniku pojedynczo na rozgrzanej patelni. Po upieczeniu przykrywamy je ściereczką. Przed podaniem przypiekamy ich górę na wściekle rozgrzanej patelni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: