Przepis na buzę - KUKBUK
kukbuk buza

Przepis na buzę

4 szklanki

Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Ugotowaną miksujemy na gładko i przecieramy przez gęste sitko. W garnku zagotowujemy litr wody z cukrem. Dodajemy kaszę jaglaną i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Odlewamy kilka łyżek jeszcze ciepłego (ale nie gorącego) płynu, rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na kilka minut. Gdy pojawi się delikatna pianka, dodajemy do pozostałego płynu. Wrzucamy rodzynki. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do butelki i odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie buza jest gotowa. Trzymamy ją w lodówce do 3-4 dni (potem zacznie fermentować na alkohol). Podajemy schłodzoną, najlepiej w towarzystwie chałwy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: