Przepiórki w marynacie daktylowej z pastą z bakłażanów - KUKBUK
PRZEPIORKI kukbuk

Przepiórki w marynacie daktylowej z pastą z bakłażanów

4 porcje

Delikatna przepiórka w słodkim, daktylowym sosie - lubimy to bardzo!

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut, by napęczniały, odcedzamy i  miksujemy. Dodajemy obrany czosnek, melasę, listki rozmarynu oraz olej i miksujemy na wolnych obrotach, aż uzyskamy konsystencję sosu.

Przepiórki oczyszczamy, dzielimy na połówki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Za pomocą pędzelka smarujemy przepiórki marynatą daktylową, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w 200 stopniach przez 8-10 minut, aż sos się skarmelizuje.

Bakłażany kroimy w plastry, układamy na blasze i przez kilka minut pieczemy w 180 stopniach. Kiedy zmiękną, obieramy je ze skórki i dopóki są ciepłe, miksujemy, dodając obrany czosnek i masło pokrojone w małą kostkę, aż uzyskamy konsystencję purée.

Na paście z bakłażanów układamy przepiórki i przed podaniem polewamy sosem z pieczenia.

 

Przepis: Tomasz Trąbski

Zdjęcia: Cezary Hładki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: