Proziaki z musem z bryndzy i dżemem truskawkowo-agrestowym - KUKBUK
Proziaki

Proziaki z musem z bryndzy i dżemem truskawkowo-agrestowym

2 porcje

Te puszyste bieszczadzkie bułeczki na sodzie najlepiej smakują z lekko słonym serkiem i kwaskowatym dżemem.

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sodę, cukier oraz sól, mieszamy dokładnie. Jajko roztrzepujemy i łączymy z maślanką, następnie dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki tak, aby można je było swobodnie wyrobić ciasto na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut oprószone mąką i przykryte ściereczką, żeby mogło odpocząć, następnie podsypujemy mąką, wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm i szeroką szklanką wycinamy koła. Smażymy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron, tak aby bułeczki lekko się zrumieniły, powiększyły i upiekły w środku.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

 

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku