Prosty przepis na stir fry z kurczakiem - KUKBUK
tomek na tropie stir fry kukbuk

Prosty przepis na stir fry z kurczakiem

2 porcje

Najlepszy sposób na błyskawiczne i efektowne danie w azjatyckim stylu.

Przygotowujemy aromatyzowany olej. Do garnuszka wkładamy pokrojone w plasterki: imbir, szalotkę i czosnek oraz chili, zalewamy olejem. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, po czym przecedzamy. Kurczaka kroimy w cienkie paski i marynujemy w sosie sojowym i occie ryżowym lub soku z cytryny. Makaron gotujemy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i polewamy odrobiną aromatyzowanego oleju, żeby się nie posklejał. Brokuły dzielimy na małe cząstki. Fasolkę blanszujemy przez 2 minuty, chłodzimy w lodowatej wodzie i kroimy na pół. Groszek łuskamy. Orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, mikserze lub siekamy. Dymkę kroimy na kawałki. Mieszamy wszystkie składniki sosu.

Dużą patelnię o grubym dnie lub wok rozgrzewamy tak mocno, jak się da. Wlewamy odrobinę aromatyzowanego oleju, wrzucamy kurczaka i krótko smażymy. Zdejmujemy kurczaka z patelni, czekamy chwilę, aż się ponownie rozgrzeje, dolewamy w razie potrzeby oleju, po czym wrzucamy brokuły i mocno je smażymy, do delikatnego przypalenia, około minuty. Wrzucamy fasolkę szparagową i smażymy jeszcze 30 sekund. Dorzucamy kurczaka, groszek, orzeszki, dymkę, makaron i wlewamy tyle sosu, ile uznamy za stosowne. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy odrobiną sosu sojowego lub soli, cukru, octu ryżowego. Skrapiamy olejem sezamowym i podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: