Prosty przepis na klasyczny sernik nie tylko na Wielkanoc - KUKBUK
kukbuk tomek na tropie sernik

Prosty przepis na klasyczny sernik nie tylko na Wielkanoc

8 porcji

Jak uniknąć podstawowych błędów i sprawić, by był gładki i równo upieczony?

Potrzebny sprzęt: okrągła forma z oddzielnym spodem i otwierającą się obręczą, o średnicy około 21 cm 

Przygotowujemy formę. Wykrawamy z papieru do pieczenia koło i umieszczamy je na posmarowanym masłem spodzie formy. Herbatniki miksujemy z masłem (i ewentualnie 2 łyżkami roztrzepanego jajka, żeby zapobiec przed rozpadaniem się podstawy) i wykładamy nimi dno formy. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni, po czym studzimy.

Przygotowujemy masę serową. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser, przesiane oba rodzaje mąki, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Pojedynczo dokładamy jajka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Uderzamy miską z masą serową w blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wlewamy ją do formy z podpieczonym spodem z pokruszonych herbatników. Pieczemy w temperaturze 130-140 stopni około 75 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy sernikowi dopiekać się w stygnącym piekarniku przez kolejne 75 minut. Wyjmujemy sernik z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy na 8-12 godzin do lodówki. Przed wyjęciem z formy nożem oddzielamy sernik od obręczy. Podajemy go z dowolnymi dodatkami, na przykład z kandyzowanymi cytrusami lub konfiturami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: