Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami - KUKBUK
kukbuk tomek na tropie jajka faszerowane

Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami

12 porcji

Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.

Dziesięć jajek (resztę zostawiamy do panierowania) wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie smażymy na maśle posiekane: pieczarki i cebulę. Doprawiamy je solą, pieprzem i ewentualnie worcesterem lub sosem sojowym. Jajka studzimy w zimnej wodzie – kilkakrotnie ją wymieniamy. Nożem z ząbkami przecinamy jajka na pół i łyżką pozbawiamy skorupki zawartości. Siekamy lub miksujemy białka i żółtka, łączymy z pieczarkami z cebulą, posiekanym koperkiem oraz, jeśli chcemy, z majonezem lub musztardą. Farszem napełniamy skorupki. Zamaczamy płaską stronę jajka w pozostałych, roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy od strony panierki na rozgrzanym oleju. Jeśli lubimy bardzo gorące jajka, możemy je dogrzać w piekarniku. W przeciwnym wypadku podajemy od razu z odrobiną chrzanu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: