Prosty chleb na zakwasie - KUKBUK
prosty_chleb_na_zakwasie kukbuk

Prosty chleb na zakwasie

2 porcje

2 min

Do miski wsypujemy trzy rodzaje mąki – pszenną, orkiszową i żytnią. Dokładnie mieszamy.

5 min
Do mąki dodajemy wartościowe i zdrowe dodatki – siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, sezam oraz sól. Mieszamy wszystko ze sobą.

8 min
Do składników sypkich dolewamy półtora litra ciepłej, przegotowanej wody (można zmieszać ją z zimnym mlekiem). Delikatnie wyrabiamy ciasto.

10 min
Teraz dodajemy zakwas, będziemy potrzebować około połowy szklanki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Kiedy powstanie nam jednorodne luźne ciasto, odkładamy z niego pół szklanki i dokładamy do naszego zakwasu. Tym sposobem uzupełnimy go i nakarmimy. Tak robimy za każdym razem przed wypieczeniem chleba.

12 min
Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte kocem lub ręcznikiem na około 8 godzin. Temperatura w pomieszczeniu powinna mieć około 20 stopni.

8 godz. 12 min
Dwie podłużne foremki – keksówki, o długości 40 centymetrów, smarujemy masłem i przekładamy do nich nasze ciasto małymi garstkami.

8 godz. 15 min
Jeśli chcemy mieć bardziej urozmaicony wypiek, do ciasta możemy dołożyć jeszcze więcej dodatków – morele, wędzoną śliwkę, żurawinę czy orzechy włoski. Nie mieszamy ciasta z bakaliami, tylko je na nim układamy.

8 godz. 20 min
Warstwę dodatkowych bakalii przykrywamy drugą warstwą ciasta. Foremki powinny być zapełnione do ¾ wysokości.

12 godz. 10 min
Foremki z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 60 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Po upływie tego czasu temperaturę zwiększamy do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut. Znów – po upływie czasu zwiększamy temperaturę, tym razem do 180 stopni, i pieczemy przez godzinę. Po wypieczeniu od razu wyjmujemy chleb z foremek i układamy go „do góry nogami”, by mógł odparować. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia na około dwie godziny. Chleb będzie doskonały przez cały tydzień.

jak zrobić zakwas

© KUKBUK 2017