Pozole z Meksyku - KUKBUK
zdjęcie - POZOLE Z MEKSYKU

Pozole z Meksyku

6 porcji

Treściwa zupa z fasolą, kukurydzą, papryką i kurczakiem. Na wierzch koniecznie kleks śmietany i starty ser!

Kurczaka dzielimy na części i zalewamy zimną wodą. Do wywaru dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu jak klasyczny rosół. Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy kurczaka i włoszczyznę, z wyjątkiem marchwi, którą kroimy w słupki. Dodajemy pomidory i pokrojone w paski papryki. Całość gotujemy 15 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę, fasolę. Po kolejnych 15 minutach dodajemy węgierską pastę paprykową i przecier pomidorowy. Gotujemy 10 minut. Dodajemy posiekany drobno pęczek koperku i tabasco. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy około 30 minut, aż zupa nabierze intensywnego smaku.
Zupę pozole rozlewamy do głębokich talerzy, a na stole umieszczamy w osobnych miseczkach: ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę lub białą rzodkiew, świeży ogórek, poszatkowane mięso z kurczaka, na którym gotowaliśmy rosół, i gęstą śmietanę. Dodatki do gorącej zupy dobieramy sobie wedle uznania.

© KUKBUK 2017