Potrójne czekoladowe kapkejki - KUKBUK
chocolate cupcake kukbuk

Potrójne czekoladowe kapkejki

12 sztuk

Czekoladowe ciasto, polewa i posypka, czy może być intensywniej? Tak, spróbujcie popić je gorzkim kakao.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, mleko zaś łączymy w szklance ze śmietaną kremówką. Nieustannie miksując, do masy maślano-jajecznej dodajemy jedną trzecią składników sypkich, a następnie połowę składników płynnych. Powtarzamy czynność na przemian do wyczerpania składników. Przygotowaną masą napełniamy natłuszczoną lub wyłożoną papilotkami foremkę do muffinów. Nasze kapkejki pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy. W oddzielnym garnuszku doprowadzamy do wrzenia 100 g kremówki. Drobno posiekaną czekoladę wymieszaną z masłem pokrojonym w drobną kostkę zalewamy śmietaną. Odstawiamy czekoladę na 3 minuty, po czym mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby masa nieco stężała, a następnie dekorujemy nią kapkejki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: