Portugalska zupa z chorizo i krewetkami - KUKBUK

Portugalska zupa z chorizo i krewetkami

4 porcje

Aromatyczna zupa z chorizo, krewetkami i jajkiem przekona do kolendry nawet sceptyków.

Chorizo wkładamy do blendera i dokładnie mielimy. Następnie wykładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy tłuszcz się wytopi, przecedzamy go przez sitko do miseczki. Tłuszcz odstawiamy na bok, a usmażone chorizo wkładamy do moździerza i ucieramy na pastę z oliwą, czosnkiem i trzema czwartymi pęczka kolendry. W garnku zagotowujemy wodę z octem. Jajka pojedynczo rozbijamy do małej miseczki, a następnie po kolei wlewamy je delikatnie do wrzącej wody. Gotujemy przez dwie minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok, a równolegle podgrzewamy gotowy wywar.

Do każdej miski wkładamy łyżkę pasty z chorizo, kromkę bagietki, jedno jajko w koszulce i dwie krewetki. Delikatnie zalewamy wszystko wrzącym wywarem. Całość dekorujemy oliwą z chorizo i posiekaną kolendrą.

© KUKBUK 2017