Porchetta po polsku - KUKBUK
Porchetta po polsku kukbuk

Porchetta po polsku

5 porcji

Kawałek łopatki wieprzowej razem z kawałkami tłuszczu nacieramy oliwą, następnie przygotowujemy mieszankę przypraw: do dwóch łyżeczek oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu dodajemy świeżo tłuczony pierz, sól, anyż i koper włoski oraz łyżeczkę papryki. Otrzymaną mieszanką nacieramy mięso. Obieramy główkę czosnku, po czym wrzucamy ją do naczynia żaroodpornego ze sporą porcją oliwy. Wkładamy do niego również przyprawione uprzednio mięso. Pieczemy je dwie godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni – lub do momentu, w którym mięso zacznie się rozpadać. W ten sposób każdy z nas może zostać włoską . No prawie… można jeść na ciepło, ale można też (Przemek twierdzi, że nawet lepiej) i na zimno. Dodatkowa zaleta p to (prócz pieczenia) relatywnie krótki czas przygotowania – ok. 10 minut. Dodatkowa informacja – okolice Vignanello nie wyglądają jak Włochy z pocztówki, nie ma tam drzew oliwnych ani krzewów winogron. Jeśli zatem szukacie Italii jak z folderów organizacji turystycznych, jedźcie gdzieś indziej. No chyba że uwielbiacie nutellę, rosną tam same orzechy laskowe.

© KUKBUK 2017