Popcorn w karmelu - KUKBUK
popcorn_w_karmelu kukbuk

Popcorn w karmelu

1 łańcuch

Popcorn nie tylko można zabrać do kina, lecz także powiesić na choince! Oto przepis na świąteczny łańcuch dla wszystkich kinomaniaków.

Popcorn przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Cukier, masło i wodę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny oraz pieprz i natychmiast dorzucamy popcorn. Dobrze obtaczamy go w karmelu. Szybko wyjmujemy go na papier do pieczenia i za pomocą dwóch patyczków szaszłykowych rozdzielamy ziarenka popcornu, żeby się nie sklejały. (Jeśli nie zdążymy rozdzielić wszystkich i karmel zastygnie zbyt szybko, wrzucamy go na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 80-100 stopni. Karmel zacznie się wtedy roztapiać i pozwoli porozdzielać grudki popcornu).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: