Pomidorowo-paprykowy sok z selerem, sardelką i oliwką - KUKBUK
sok warzywny kukbuk

Pomidorowo-paprykowy sok z selerem, sardelką i oliwką

4 porcje

Wyczytałam w gazecie, że zostało zebrane pierwsze 18 kg polskich pomidorów. Dystrybutorzy podchwycili niusa i parę palet z Hiszpanii również podpisali jako polskie.

sok warzywny kukbuk

Sok pomidorowy z pastą paprykową miksujemy blenderem. Doprawiamy suszonym selerem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Selera obieramy z twardych włókien i (najlepiej obieraczką do ziemniaków) kroimy całego na cienkie, długie paski. Wkładamy do miski, dodajemy miód i odrobinę wędzonej soli. Cytrynę obieramy ze skórki i wycinamy malutkie segmenty. Z pozostałości po cytrynie wyciskamy sok do selera. Skórkę drobno siekamy i również dodajemy. Selera mieszamy z oliwkami i filecikami ryby (delikatnie!) Dodajemy posiekane listki selera, kilka listków sałaty (młoda botwinka, malutki szpinak) i podajemy na talerzykach posypane solą wędzoną i płatkami suszonego selera (niekoniecznie). Kieliszek do soku smarujemy sokiem z limonki i oprószamy papryką, cynamonem i zmielonym, suszonym selerem. Wlewamy sok i zajadamy sałatkę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: