Pomarańczowe curry - KUKBUK
pomaranczowe curry kukbuk

Pomarańczowe curry

8 porcji

Każdy wie, że curry to bogactwo kolorów i aromatów, a w naszej wersji dodatkowo kuszą krewetki i pomarańcze!

Ryż gotujemy na sypko i odlewamy. Dodajemy uprażoną na suchej patelni czarnuszkę, dosypujemy płatki chili i odstawiamy do przestygnięcia.

Wszystkie warzywa myjemy. Obraną marchewkę i cukinię kroimy w podłużne paski. Czosnek obieramy i nożem rozgniatamy ząbki. Imbir kroimy na cieniutkie plasterki. Papryczki chili delikatnie nacinamy w kilku miejscach, a trawę cytrynową obtłukujemy trzonkiem noża, by w czasie gotowania puściły sok. Listki kolendry odrywamy od łodyżek.

Oliwę rozgrzewamy na woku. Wrzucamy do niej czosnek, imbir i papryczki. Po minucie dodajemy 2 łyżki czerwonego curry. Kiedy oliwa nabierze koloru czerwonego, wrzucamy umyte krewetki i smażymy z każdej strony, aż zrobią się pomarańczowe. Teraz wrzucamy marchew, cukinię, fasolkę w całości i pędy trawy cytrynowej oraz średniej grubości plastry sparzonej pomarańczy pokrojone na ćwiartki. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe i sok (najlepiej dolewać go stopniowo i próbować, jaka intensywność pomarańczowego smaku jest dla nas odpowiednia). Na koniec doprawiamy curry solą i posypujemy listkami kolendry. Podajemy w miseczkach z ryżem.

Uwaga: smażenie nie powinno trwać dłużej niż 15 minut – w tym czasie wszystkie składniki zyskają chrupkość.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: