Pomarańczowa świąteczna babka z kremem nutella - KUKBUK
babka nutella kukbuk

Pomarańczowa świąteczna babka z kremem nutella

6-8 porcji

Pora na nową świąteczną tradycję - niech obok makowca na stole zabłyśnie też pomarańczowa babka przełożona czekoladą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy blachę do pieczenia na środkową półkę. Smarujemy masłem i oprószamy mąką dwulitrową formę na babkę.

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej konsystencji.

Ścieramy skórkę z pomarańczy i cytryny, a następnie wyciskamy sok z jednej pomarańczy (80 ml) i jednej cytryny (30 ml). Wsypujemy startą skórkę do drugiej miski i dodajemy sok. Mieszamy z jogurtem i stopionym masłem. Odstawiamy na później. Łączymy zawartość obu misek. Przesiewamy przez sito mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Następnie delikatnie mieszamy składniki mokre do suchych, upewniając się, że nie pozostały żadne grudki.

Wlewamy ciasto do uprzednio przygotowanej formy na babkę i pieczemy przez 30-35 minut (lub aż wbita w środek ciasta drewniana wykałaczka po wyjęciu będzie czysta).

Autor i zdjęcia: Nutella

Czekamy, aż ciasto wystygnie, odwracając formę wykładamy babkę na talerz. Kroimy ją na pół w poprzek na pół i smarujemy 100 g Nutelli.

Pozostałą Nutellę przekładamy do niewielkiej miski. Wstawiamy ją do małego garnka z gotującą się wodą i czekamy 5 minut, aż się roztopi. Następnie polej nią ciasto.

Babkę dekorujemy paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Autor i zdjęcia: Nutella

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: