Policzki wieprzowe duszone w cydrze - KUKBUK
policzki_wieprzowe kukbuk

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

4 porcje

Warzywa obieramy i płuczemy. Ziemniaki i rzepę kroimy w kostkę, a marchew w grubsze talarki (około 0,5-centymetrowej grubości). Cebulę siekamy. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy oliwę i masło w 2,5-litrowym lub większym garnku. Mięso smażymy na złoty kolor z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę wraz z 2 szczyptami cukru (około 5 minut). Z powrotem wrzucamy mięso i zalewamy cydrem. Dodajemy ziemniaki, marchew, bouquet garni i miód. Lekko przyprawiamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie dodajemy rzepę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki są już miękkie, wyjmujemy je i przekładamy do miski. Zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż płyn się zredukuje – mniej więcej o połowę – i będzie przypominał syrop. Wrzucamy z powrotem wszystkie składniki, podgrzewamy. Jeśli potrzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco z dobrym, łagodnym cydrem.

 

Przepis na podstawie „Joues de porc au cidre” – „Saveurs” nr 200.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: