Polenta z masłem i serem - KUKBUK
polenta maslo ser kukbuk

Polenta z masłem i serem

4 porcje

Polenta? Si! Przekonywał Bartolini Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka. Przekonuję i ja.

Zagotowujemy całą wodę, ale trzysta mililitrów odlewamy i trzymamy w gotowości. Solimy, a kiedy woda zacznie delikatnie wrzeć, jednym strumieniem wsypujemy kaszę i natychmiast powoli rozprowadzamy drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Przez pierwszą minutę mieszamy bez przerwy. Przez kolejne 30 – 40 minut na tyle często i dokładnie, by nie przywarła. W trakcie jej dojrzewania dolewamy partiami białe wino wymieszane z odstawioną wodą. Gorące. Polenta próbuje nas opluć, a my próbujemy, czy ziarna już jej zmiękły. Zimne masło dodajemy już po ugotowaniu. Gorącą i szybko zastygającą polentę wykładamy na talerz, a na wierzch kładziemy plaster sera. Lub sos grzybowy. Lub…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: