Polędwiczki ze szparagami - KUKBUK
poledwiczki szparagi kukbuk

Polędwiczki ze szparagami

1 porcja

Zawijasy dla mięsożernych fanów szparagów.

Polędwiczki równo ugniatamy palcami, żeby były dość cienkie. W miseczce mieszamy 1/3 szklanki sosu sojowego z 1 łyżeczką miodu. Odcinamy końcówki szparagów, by została główka z łodyżką o długości około 6 cm. Wrzucamy je do gotującej się wody na około minutę. Łodygę dymki przecinamy dwa razy wzdłuż i ucinamy kawałki o długości około 5-6 cm. Każdą polędwiczkę smarujemy z obu stron sosem sojowym zmieszanym z miodem, a następnie w 1/3  jej długości układamy po 2-3 szparagi (w zależności od ich wielkości), kawałek dymki i kilka małych kawałków sera pleśniowego. Zwijamy polędwiczki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na średnim ogniu przez około 6-7 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: