Polędwiczki czereśniowo-balsamiczne - KUKBUK
poledwiczki czeresnie kukbuk

Polędwiczki czereśniowo-balsamiczne

1 porcja

Danie powstało według przepisu Justyny Pląskowskiej, szefowej wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool.

akademia kulinarna kukbuk

Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić
z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.

Więcej przepisów

na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w szósty zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Przepis i zdjęcia: Akademia Kulinarna Whirlpool

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: