Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią - KUKBUK
poledwiczka wieprzowa dynia kukbuk

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią

4 porcje

Dynię obieramy, kroimy w ćwiartki, każdą ćwiartkę zaś kroimy jeszcze w poprzek na cienkie paski. W dużej płaskiej misce mieszamy dokładnie kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozkładamy na niej kawałki dyni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem, aż dynia będzie miękka (około 15 minut).

 

Polędwicę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Kroimy w plastry, nacieramy solą, papryką i pieprzem oraz oliwą. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej mięso – na małym ogniu i niezbyt długo, żeby nie było twarde. Usmażone mięso odkładamy na talerz i dajemy mu „odpocząć” przez 10 minut. W tym czasie wkładamy wszystkie składniki na dressing do słoika, zakręcamy i mocno potrząsamy. Gotowym dressingiem polewamy pieczoną dynię. Podajemy ją z polędwiczkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: