Polędwiczka wieprzowa w opieńkowym cieście - KUKBUK
poledwica w ciescie kukbuk

Polędwiczka wieprzowa w opieńkowym cieście

2 porcje

Boczek kroimy w kostkę. W blenderze łączymy opieńki, cebulę, posiekany czosnek, boczek, oliwę truflową i 2 łyżki oliwy z wytłoczyn. Miksujemy na pastę. Następnie przesmażamy na suchej patelni, aby odparować całą wodę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Obsmażamy przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni i studzimy. Smarujemy mięso musztardą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy. Następnie układamy na płacie foli spożywczej. Na środku ciasta rozsmarowujemy dosyć grubą warstwę pasty z opieńków, a na niej układamy polędwiczkę. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozbełtanym z wodą. Za pomocą folii zawijamy ciasto (musi być zawinięte bardzo ściśle). Sklejamy brzegi i smarujemy z wierzchu jajkiem. Na górze ciasta robimy kilka delikatnych, poprzecznych nacięć. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Tak przygotowane polędwiczki kroimy na grube plastry.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: