Polędwica z jelenia z kaszotto i warzywami - KUKBUK
sokolow dziczyzna kukbuk

Polędwica z jelenia z kaszotto i warzywami

2 porcje

Soczyste mięso, kremowe risotto z płatków owsianych i pieczone warzywa - idealny obiad na zimową niedzielę.

Mięso z jelenia osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuwamy wszystkie twarde błony – pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować. W tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawiamy w marynacie ok. godzinę.

Zamarynowane mięso dokładnie osuszamy z marynaty, a następnie przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażamy na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni.

Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy – musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut.

Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.

Boczek kroimy w drobne paski, cebulę w drobną kostkę. Boczek podsmażamy w garnku na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę. Smażymy do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodajemy płatki owsiane i dolewamy ciepły wywar warzywny.

Wszystko mieszamy, dolewając wywar. Płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodajemy świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Obrane i umyte warzywa kroimy w nieregularne kształty. Następnie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki gotujemy oddzielnie (zabarwią wodę).

Obgotowane warzywa odcedzamy i przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: