Podstawowy przepis na wegetariańskie leczo - KUKBUK

Podstawowy przepis na wegetariańskie leczo

4 porcje

Aromatyczna jednogarnkowa potrawa, która sprawdzi się jako pełnoprawne jesienne danie lub jako warzywny dodatek.

Z papryki usuwamy szypułki, nasiona oraz jasne części miąższu. Kroimy w jak najcieńsze paski. Cebulę tniemy w cienkie półplasterki i smażymy je na oliwie lub maśle w dużym garnku przez 3 minuty. Dodajemy sól, chili, paprykę świeżą i suszoną (oraz ewentualnie liść laurowy) i smażymy przez 20-25 minut, aż papryka będzie miękka i częściowo skarmelizowana. Dokładamy pomidory z puszki i gotujemy około 10 minut. Smakujemy, doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem (a także, jeśli chcemy, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem i octem). Jeśli danie jest zbyt gęste, rozcieńczamy je odrobiną wody.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: