Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe - KUKBUK

Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe

Niby zdrowe, a rozkoszne - ciasto marchewkowe z kremem, w sam raz na jesień.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przesianą mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i ze zmielonymi migdałami (oraz ewentualnie cynamonem). Tą mieszanką dokładnie pokrywamy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Kiedy zmienią kolor i nabiorą puszystości, wlewamy stopniowo olej (oraz, jeśli chcemy, esencję waniliową), ciągle miksując, do uzyskania gładkiej emulsji. Łączymy ją z marchewką i mąką i dobrze mieszamy. Wlewamy masę do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych cukrem foremek o średnicy 18 centymetrów i pieczemy około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z serkiem, po czym stopniowo dodajemy cukier. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy.

Gotowemu ciastu pozwalamy ostygnąć. Podstawę, pierwszy blat do dekorowania, pokrywamy kremem – zapobiegnie to jego przesuwaniu. Na kremie układamy kolejny blat, smarujemy go grubo kremem, po czym przykrywamy ostatnim kawałkiem. Zewnętrze pokrywamy grubą warstwą kremu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: