Podpłomyk niemiecki Flammkuchen z kawą Arpeggio od Nespresso - KUKBUK
Podplomyk_niemiecki_Flammkuchen

Podpłomyk niemiecki Flammkuchen z kawą Arpeggio od Nespresso

Czy wiecie, że wytrawny podpłomyk w stylu niemieckim doskonale łączy się z kawą? Musi ona mieć tylko odpowiedni profil aromatyczny – jak Arpeggio od Nespresso o nutach palonych i kakao. Zestaw został dopasowany w myśl coffee pairingu - łączenia kawy z jedzeniem. Jest on idealnie skomponowany z mieszanką Arpeggio i jej nutami aromatycznymi.

Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, wodę, sól. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Przekładamy ciasto na gorącą tacę do pieczenia wyłożoną papierem. Smarujemy je na wierzchu śmietaną, następnie układamy na nim pokrojoną w cienkie plastry gruszkę i posiekaną kapustę. Całość posypujemy serem pleśniowym, a na koniec doprawiamy kompozycję solą i pieprzem. Pieczemy przez około 10 minut.

Zharmonizowana kawa:

Arpeggio od Nespresso – to intensywna, mocno palona kawa o wyrazistym smaku i wyczuwalnych nutach kakao. Przygotowana w wersji espresso macchiato – czyli espresso z odrobiną mleka – subtelnie podkreśla wyraźny smak podpłomyków, dzięki mlecznej piance harmonizując się delikatnie z wytrawnym posiłkiem.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: