Pleśniak migdałowy - KUKBUK
Plesniak migdalowy kukbuk

Pleśniak migdałowy

1 ciasto

Krótko i energicznie zagniatamy ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Dzielimy na trzy części, do jednej z nich wgniatamy dodatkowo kakao. Jedną jasną i ciemną część chowamy do zamrażalnika, a pozostałą wyklejamy posmarowaną masłem średnią tortownicę.

Konfiturę malinową mieszamy z sokiem z cytryny. Pleśniak najbardziej lubi kwaśne i dość gęste dżemy. Suszone maliny są bardzo kwaśne, rozkruszamy je i oprószamy nimi nieco powierzchnię ciasta posmarowaną dżemem. Następnie sypiemy na ciasto połowę płatków migdałowych i ścieramy marcepan na dużych oczkach. Czas na starcie kakaowej części ciasta na tarce. Ubijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli i – powoli – cukier z mąką. Do sztywno ubitej piany wrzucamy, mieszając delikatnie łyżką, pozostałą część migdałów. Wykładamy na ciasto i ścieramy ostatnią warstwę z zamrażalnika, spełniającą rolę kruszonki. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170-180°C. Wyjmujemy z piekarnika, zasypujemy cukrem pudrem i pudrem z suszonych malin na wierzchu. Podajemy z uśmiechem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: