Placuszki z pieczonymi śliwkami - KUKBUK
placuszki ze sliwkami kukbuk

Placuszki z pieczonymi śliwkami

1 porcja

Królewskie śniadanie, które poprawi humor nawet w deszczowy, jesienny dzień. Na śliwki połóżcie jeszcze łyżkę jogurtu greckiego!

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Tak przygotowane owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. W tym czasie robimy placuszki.

Mąkę, sodę, proszek, płatki jaglane, cukier i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko, startą skórkę z cytryny i maślankę. Mieszamy całość przy pomocy łyżki lub trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy do zrumienienia z dwóch stron.

Placuszki podajemy z pieczonymi śliwkami.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: