Placuszki owsiane z figami - KUKBUK
Placuszki-owsiane-z-figami

Placuszki owsiane z figami

12 porcji

Figa z makiem - nie tym razem! Dziś podajemy ją na plackach.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i płatkami owsianymi. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z maślanką. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką. Przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.

W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni smażymy bekon. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Figi kroimy w ćwiartki. Na gorącej patelni rozpuszczamy masło i wykładamy łyżką placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z bekonem i figami, polane miodem lub syropem.

 

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / Chilitonka.com

© KUKBUK 2017