Placuszki z krewetek z pędami kaktusa w sosie paprykowym - KUKBUK
Placuszki z krewetek kukbuk

Placuszki z krewetek z pędami kaktusa w sosie paprykowym

4 porcje

Suszone krewetki pozbawiamy głów i obieramy z pancerzyków, po czym lekko prażymy na patelni bez tłuszczu. Po uprażeniu mielimy krewetki na mąkę w młynku do kawy, malakserze, młynku żarnowym itp., po czym dodajemy zmieloną lub utartą bułkę albo bób (aby masa nie była zbyt słona). Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do niej ostrożnie żółtka i zmielone suche składniki. Mieszamy na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt sucha, dodajemy 1 jajko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wykładamy na niego łyżką równą ilość ciasta i formujemy kształtne, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na kratkę lub papier, by odcedzić nadmiar tłuszczu.

 

Papryki czyścimy z ogonków i dobrze myjemy. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych sosów, możemy dodatkowo usunąć z papryczek gniazda nasienne i żyłki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie na nich skórka (około 5-7 min). Mielimy na gładko w blenderze. Paprykową masę przecieramy przez sito, by pozbyć się resztek skórek i nasion, po czym ponownie miksujemy z cebulą i czosnkiem. Sos wylewamy na patelnię, na której smażyliśmy placki, po wytarciu jej papierem z nadmiaru oleju. Dorzucamy placuszki i odsączone z zalewy pędy kaktusa. Gotujemy razem pod przykryciem przez 10 minut i odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, aby składniki się przegryzły. Po tym czasie próbujemy – w razie potrzeby możemy je dosolić, chociaż meksykańskie suszone krewetki są mocno solone. Wykładamy gorące placuszki na talerz, polewamy sosem i obkładamy kaktusem. Dekorujemy je kleksem śmietany i podajemy z odgrzanymi tortillami kukurydzianymi.

© KUKBUK 2017