Placuszki z cukinii z koperkową chmurką - KUKBUK
placuszki-z-cukinii kukbuk

Placuszki z cukinii z koperkową chmurką

2 porcje

Z tej chmurki pada dip na bazie jogurtu greckiego z koperkiem i czosnkiem.

Jajko roztrzepujemy na głębokim talerzu, dolewamy mleko oraz wodę Żywioł lekko gazowany, mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Cukinię i pora myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.

 

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pieprz, wlewamy jajko z wodą i mlekiem. Szybko łączymy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. Dodajemy cukinie oraz pora.

Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni. Dużą łyżką stołową nakładamy porcje ciasta tworząc placki. Rumienimy z dwóch stron. Osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Do jogurtu greckiego dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Podajemy gorące wraz z dipem.

Odpowiednią wodę do tego przepisu kupicie TU.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: